Amikor zsírégetésről van szó leggyakrabban úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb tényező ebben a kérdéseben az, hogy mennyit és milyen gyakran edzünk. De valójában mennyi időt is fordítunk az edzéseinkre? Mondjuk egy órát heti 3-4 alkalommal? Tehát ha megnézzük, hogy egy átlagos hét során a fennmaradó 164 órában semmilyen edzést nem végzünk rájövünk, hogy maga az edzés csak nagyon csekély szerepet játszik a zsírégetés és végső soron a fogyás eredményessége szempontjából.

Az eredményes zsírégetéshez, fogyáshoz negatív energiamérlegre van szükségünk, vagyis, hogy a nap során bevitt energia mennyisége kevesebb legyen, mint ugyanazon nap során elégetett energia mennyisége. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a negatív energiamérleget hosszútávon kell megtartani és a bevitt energia mennyisége nem mehet a létfenntartáshoz szükséges minimum energiamennyiség alá, mert ez esetben a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol és így a bevitt energia teljes egésze legyen az akármilyen csekély – a létfenntartás miatt – raktározásra fordítódik.

Visszatérve az előző gondolatmenethez, tehát azt már tudjuk, hogy edzéseinkkel csak minimálisan járulunk hozzá a megfelelő energiamérleg eléréséhez, vagyis a kalóriák nagy részét a mindennapi, egyéb tevékenységeink során (beleértve az alvást is) fogjuk elégetni. Ez alapján tehát ahelyett, hogy heti több órányi nagy intenzitású edzéssel végeznénk ki magunkat az edzőteremben vagy otthon, edzéseink során az erősítésre, erősödésünkre fókuszáljunk inkább és próbáljunk meg aktívak maradni a nap hátralévő részében is amennyire csak lehetséges. Sétáljunk, lift helyett használjuk a lépcsőt, gyalog menjünk bevásárolni, sőt a Facebook és Instagram nézegetése közben is sétálhatunk a lakásban ?.

Az eredményes zsírégetéshez, fogyáshoz pedig tartsuk be az alábbi ökölszabályokat:

  • lehetőségeinkhez képest aludjunk többet,
  • maradjunk fizikailag aktívak a nap során (napi 8-10 ezer lépés minimum),
  • végezzünk heti 2-3 alkalommal erősítő jellegű edzést,
  • teljes értékű (nem feldolgozott) élelmiszert fogyasszunk és figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelünkre is.
  • iktassunk be heti 1-2 aktív pihenőnapot, amikor sétálunk, túrázunk, biciklizünk a családdal, gyerekekkel.
  • és ami a legfontosabb élvezzük az életet ?.

A legtöbb ember számára a nehézséget hosszútávon nem az edzések elvégzése okozza, hanem sokkal inkább a zsírégetést, fogyást támogató megfelelő étrend betartása. Igen, sajnos a kalória deficitben való étkezés nem könnyű, főleg, amikor egy kiadós edzés után másra sem vágyunk csak hogy vízszintesbe helyezkedve, néhány kényeztető finom falattal jutalmazzuk meg magunkat. Ugyanakkor a rosszul megválasztott étrenddel könnyedén szabotálhatjuk az edzés során elvégzett kemény munkánkat.

Szerencsére az erősítő edzéssel több oldalról is megtámogathatjuk a fogyási törekvésünket, hiszen az erősítő edzéseknek köszönhetően nő a fizikai erőnk, izmaink ereje, fokozódik anyagcserénk, így a nap végére több kalóriát égetünk el. Tehát ne büntessük magunkat ha az étrendünk még nem tökéletes, testünknek időre van szüksége a változáshoz Ugyanakkor ha azt tapasztaljuk, hogy a változás nem olyan mértékű mint ahogy azt szeretnénk és az edzéseink sem jelentenek már kihívást akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon

  • kellő kihívás elé állítom-e magam a súlyok, intenzitás tekintetében az edzéseim során?
  • a sorozat utolsó ismétléseit már csak nehézségek árán tudom elvégezni?
  • a feladatokat megfelelő mozgástartományban és kivitelezéssel végzem?
  • edzésről edzésre erősebb vagyok?