Vendégem sikertörténete - Avagy közös utunk az Erőemelő Országos Bajnokságra

Nagyon közel áll szívemhez a következő sikertörténet, mert ez által a Vendégem által én magam is hatalmas fejlődésen mentem keresztül edzőként is és emberileg is.

2019 tavaszán kezdtük el a közös munkát. Vendégem először heti két alkalommal jött hozzám egy barátnőjével együtt, aztán hamar kiderült, hogy „többet akarnak” és alig pár hét után már heti három alkalommal edzettem őket. A lelkesedést, kitartást és fejlődést a Covid többször megpróbálta derékba törni, de szerencsére mi mindannyian erősebbnek bizonyultunk nála.

2021 őszére Vendégem egyedül maradt, az addig mellé szegődött edzőtársak személyes és egyéb magánéleti megfontolások miatt abbahagyták az edzéseket, de az Ő lendülete továbbra is kitartott, ekkor már heti 4 alkalommal edzett nálam. Eddigre elég jól kiismertük egymást, a sport és a mozgás egy olyan közös kapcsolódási ponttá vált az életünkbe, hogy teljesen magától értetődővé vált, hogy ne csak edzőként „vezényeljek” az órákon, hanem edzőpartnerekként, közösen végezzük a gyakorlatokat. Motiválóan hatott számára, hogy vele edzek én pedig tisztelettel elfogadtam a kérését és nagy lelkesedéssel vártam minden közös órát.

2022 kora tavaszán jött kérés, hogy segítsek az életmódváltásban, hiszen a mozgás része már jól működött és bár több edzőtől is kért már korábban segítséget valahogy a várt eredmény mindig elmaradt. Így hát itt volt az ideje, hogy egy kicsit az étkezési/táplálkozási szokásokat, hiedelmeket is átrendezzük. Azért is írtam hiedelmeket, mert Ő is azon nők egyike volt akkoriban, aki azt hitte, hogy ha minél kevesebbet eszik, akkor annál könnyebben tud majd megszabadulni a felesleges kilóktól. Úgyhogy kiindulásképpen egy 4 napos, részletes étkezési naplót kértem tőle, amiről már első látásra kitűnt, hogy itt nem a nem megfelelő ételválasztásról van szó, hanem sokkal inkább a berögzött és téves hiedelmekről úgy mint, a szénhidrát az ellenségünk, 1200 kcal megfelelő kalória mennyiség egy felnőtt, napi 10-12 órát dolgozó, heti 4 edzést végző felnőtt nőnek. Szóval ezeket kellett szépen kitisztázni és helyére tenni. Egy 12 hetes edzéstervvel kezdtünk, amihez kapcsolódott egy makro tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) bevitelére vonatkozó kalkuláció, mely alapján szépen elkezdte megújítani addigi étkezési szokásait, amely az ő esetében azt jelentette, hogy meg kellett emeljük a napi kalória bevitelt, hogy anyagcseréjét egy kicsit kibillentsük a korábbi stagnáló helyzetből. A feladatot tovább nehezítette egy gyógyszerrel kordában tartott pajzsmirigy alul működés és inzulinrezisztencia is.

Nem mondhatnám, hogy repülőrajtot vett volna a fogyás, nagyon-nagyon lassan indultak csak meg az első grammok, dekák, kilók, ha jól emlékszem hetekig meg sem mozdult a mérleg. Végül aztán megtörtént az áttörés és végre szép lassan beindult minden. A 12 hét végére már a külvilág is észrevette a változásokat és sorra kapta az elismerő bókokat, visszajelzéseket. Ez őt persze tovább repítette és a 12 hét letelte után mindössze egy pár hetes könnyített időszakot tartva szeptembertől egy újabb 12 hetes programba kezdtünk bele. Azt hiszem ekkor tájt jött először a bizonytalan kérdés, hogy vajon lenne-e kedvem őt és vele együtt magamat is felkészíteni és megmérettetni egy erőemelő versenyen, természetesen az amatőrök között. Nem kellett kétszer mondania :), rövid gondolkodás után egyből rávágtam, hogy persze.

Innentől kezdve edzéseinket úgy alakítottam át, hogy a feladatokat a versenyen kért három erőgyakorlat köré szerveztem. Rengeteg guggolást, felhúzást, fekvenyomást és ezek minden féle kiegészítő gyakorlatát, variációját végeztük el edzésről-edzésre, hétről-hétre, 8-10 hetente beiktatva egy-egy pihenő, könnyített hetet.

A felkészülésünket megnehezítette, hogy 2023 márciusában 6 teljes hetet ki kellett hagynunk egy műtét miatt és az év augusztusáig csak saját testsúllyal és kisebb súlyokkal tudott edzeni, így a tényleges felkészülésünk a versenyre – amiről időközben kiderült, hogy nem amatőr, hanem az első osztályú Magyar Erőemelő Bajnokság, és amit 2024. április 6-án rendeztek meg – jóval rövidebb ideig tartott mit eredetileg terveztük. A versenyen való induláshoz szükséges volt, hogy egy egyesület tagjaivá váljunk, így kerültünk kapcsolatba a Sirius Lifting Erőemelő Egyesülettel, akik biztosították, hogy a verseny előtti 2-3 hétben olyan eszközökkel is gyakorolhassunk amilyeneket a versenyen is használnunk kellett. Hiszen a ShapeUp edzőterem nem egy klasszikus erőemelő edzőterem, így híján voltunk olimpiai rúdnak, klasszikus fekvenyomó padnak. Ennek ellenére a versenyen mindkettőnknek sikerült az addigi egyéni csúcsait meghaladóan teljesíteni és azt hiszem méltóképpen képviselni a Sirius Lifting Erőemelő Egyesületet.

A verseny és a több hónapnyi kemény munka eredményeképpen Vendégem az alábbi számokkal büszkélkedhet:

Kiindulási állapotJelenlegi állapot
Testsúly:69,9 kg59,9 kg
Testzsír %:38,20%28,20%
Guggolás:38 kg67,5 kg
Fekvenyomás:28 kg47,5 kg
Felhúzás:48 kg107,5 kg
Elégedettségi faktor:0%110%

Nagyon büszke vagyok Rá, a kitartására, az elkötelezettségére, és hálásan köszönöm neki a bizalmat és hogy engem választott ennek az útnak a megtételéhez társául. Bizton állíthatom, hogy közös utunk még nem ért véget. A legközelebbi állomás 2024. június 2., a II. osztályú Erőemelő Országos Bajnokság.