Talán (annak függvényében, hogy mennyire volt nagy az a kisiklás), de a legtöbb esetben elmondható, hogy nincs okunk az aggodalomra.

Elméleti alapon, ahhoz, hogy fél kg tiszta zsírt magunkra szedjünk legalább 3500 kcal többletet kellene elfogyasztanunk egy héten, ami napi 500 kcal plusz energiabevitelt jelent. De még így sem biztos, hogy garantált lenne a hízás, hiszen testünk energiafelhasználása napról-napra változik. Még akkor sem olyan „könnyű” fél kg zsírt magunkra szednünk, ha együltő helyünkben fogyasztanánk el azt a 3500 kcal többletet.

Mégis, mikor megesszük azt a finom péksüteményt, vagy egy szelettel több pizzát, hajlamosak vagyunk rögtön azt gondolni, hogy a többletként elfogyasztott étel biztos zsírrá alakul és hízáshoz vezet majd. Pedig ez nem feltétlenül igaz. A folyamatot amely során szervezetünk a szénhidrátot zsírként raktározza el latinul „de novo lipogenesis”-nek hívják. Ugyanakkor ehhez a folyamathoz rendszeres és kitartó többletkalória bevitelhez van szükség, ugyanis testünk elsődleges célja a szénhidráttal nem az, hogy abból zsírt állítson elő, hanem

  1. energiaforrásként hasznosítsa

A többlet kalória egy részét testünk energiaként hasznosítja az elfogyasztott étel megemésztéséhez, feldolgozásához.

  • glikogénként raktározza

Amennyiben testünk glikogén raktáriai üresek akkor szervezetünk elsősorban azok feltöltésére törekszik a többletként elfogyasztott kalóriák segítségével. A többletként bevitt szénhidrát ebben az esetben a májban és izmokban kerül elraktározásra. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy minden egyes gramm glikogén 3 gramm vizet is felvesz. Sőt, ha étkezésünk nemcsak szénhidrátban de sóban is gazdag volt akkor szervezetünk még több vizet tart vissza, ami miatt átmenetileg mutathat többet a mérleg nyelve másnap.

  • hőforrásként elégesse

Egy-egy nagyobb étkezés után azt is észrevehetjük, hogy kimelegszünk, testünk hőmérséklete kissé megemelkedik és a többlet étkezés miatt érzett bűntudatunk leküzdésére mozgékonyabbak leszünk, mindenféle fizikai aktivitásba kezdünk csak hogy „ledolgozzuk” a többletet, amit étkezésünk során elfogyasztottunk.

  • zsírként elraktározza.

A fentiek alapján eszünkbe ne jusson sutba vágni minden elért eredményünket csak azért, mert egy kilengés miatt másnap valamivel többet mutat a mérleg nyelve. Ehelyett inkább folytassunk a diétánkat és az edzéseinket mintha mi sem történt volna.