„Életerőnket nem őrizhetjük meg tiszta levegő, tiszta víz, egészséges táplálék és tiszta gondolatok nélkül.”

(Ghandi)

Egészségünk nagy mértékben az el- vagy el nem fogyasztott víz mennyiségétől függ. Ahogy a bolygónk nagy százalékát, úgy az egészséges emberi szervezet nagy részét is tiszta víznek kellene alkotnia. Tiszta és megfelelő mennyiségű víz rendszeres fogyasztása nélkül nincs egészség!

A víz szerepe:

  1. a víz elsődleges szerepe az információ tárolása, közvetítése.
  2. másodlagos szerepe testünk építőelemeinek és salakanyagainak szállítása, „mosása”.
  3. harmadlagos szerepe a megfelelő inoháztartás fenntartása.
  4. a víz feladata továbbá a fehérjék félvezető elektromos tulajdonságainak beállítása.
  5. ötödször pedig a víz kiváló oldószer.

Sajnos a hagyományos csapvíz fogyasztása nem jelent megnyugtató megoldást szervezetünk vízigényének biztosítására. Ennek oka, hogy ma már közel 300 000 különböző vegyi és biológiai szennyeződést tartanak nyilván környezetünkben, de ezen szennyeződések jelenlétének csupán töredékét képesek megmérni a szakemberek a vízművekben.

Mit iszunk meg az ivóvízzel?

Mesterséges anyagok kerülnek vissza a kozmetikumokból a mosogatószerekből a folyókba és az ivóvízbe. A gyógyszerek hatóanyagának nagy része vizelettel távozik, ezzel lényegében a természetbe jut. Az ily módon szennyeződött vizet mindenféle szerek hozzáadásával próbálják meg emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. De mik is ezek a szerek valójában?

Klór – a klór erős oxidáló hatású, roncsoló méreg. Az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszerallergia. De a klórral nem csak ivóvízfogyasztása során találkozhatunk. Amikor zuhanyozunk vagy fürdünk a meleg víz hatására pórusaink kitágulnak, így a klór a bőrön át is könnyedén felszívódhat.

Arzén – a szervetlen arzén az emberi szervezet szempontjából rákkeltő és mérgező hatású. Elsősorban az ivóvízzel és táplálékkal juthat az emberi szervezetbe. Az ivóvíz arzéntartalma számos hazai településen több mint 10 mikrogramm/liter.

Növényvédő szerek – a legnagyobb vízfogyasztó és szennyező a mezőgazdaság. Sok EU-s országban a mezőgazdaságban használt nitrátok és egyéb vegyi anyagok hatása jelenti a legnagyobb veszélyt a felszíni és felszín alatti vizekre.

Fluoridok – a fluorid okozhat a szervezetben ásványi-, szénhidrát-anyagcserezavart, jód és C-vitamin hiányt. Szoros összefüggés van a fluoridok és a csontkárosodások, csontrák, valamint ízületi megbetegedések között.

Oldott ásványianyagok – a vízben lévő magas (375 mg/l) ásványianyag-tartalom kifejezetten káros és lerakódást okoz. Az alacsony (95 mg/l) ásványianyag-tartalmú vizek (R.O. rendszeren szűrt víz) azonban jól méregtelenítik, salaktalanítják a szervezetet.

A konyhasón kívül kevés az a vegyület, amit szervetlen formában képes felhasználni a szervezetünk. Az ivóvízben lévő szervetlen ásványok a közhiedelemmel ellentétben nem szívódnak fel. E szervetlen sók a kőképződésben játszanak szerepet. Ugyanis az ásványi anyagokat és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat csak a növények képesek ún. bio transzformáció révén az emberi szervezet számára hasznosíthatóvá tenni. A szervetlen ásványok szervezetünket megterhelve nagyrészt az üreges szerveinkbe és a kötőszövetekben raktározódnak el, és a kőképződésben játszanak szerepet. A túlzott méretű elásványosodás következménye immunrendszerünk gyengülése és az öregedési folyamatok fő kiváltója. Csapvíz bevitelével 75 év alatt 28 kg, az ásványvíz bevitelével pedig kb. 90 kg „kőzetet” iszunk meg!

Mi tehát a megoldás?

Az előzőekben taglalt ivóvíz-szennyezési gondokra a legideálisabb megoldás lehet egy jó víztisztító berendezés, amely a lakásban van felszerelve, és mindig megfelelő vízzel látja el az egész családot. Az ilyen berendezések olyan speciális szűrővel (reverz ozmózis elven működő szűrő) vannak felszerelve, amely szűrőn lévő nyílások a baktériumoknál ezerszer, a vírusoknál pedig százszor kisebbek, így azok a szűrőn nem tudnak átjutni. Kiszűrik a gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat, fémeket.

forrás: Ferenczy László – Egészségönyv, www.biocomnetwork.hu

Image: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/water”>Water photo created by freepik – www.freepik.com</a>