A tél beköszöntével mindannyiunkat utolérhetnek a különböző betegségek, megfázás, torokgyulladás, influenza. Ilyenkor felmerül a kérdés vajon edzünk-e betegen, vagy betegség után mikor kezdjük újra az edzéseket.

  1. Adjunk időt magunknak

Ha hosszabb ideig voltunk betegek (1 hét vagy akár több) mindenképpen érdemes időt adni magunknak a visszatérésre. Ha már teljesen rendben vagyunk akkor is érdemes még 1-2 napot várni mielőtt újra visszatérünk ringbe.

  • Csak könnyedén

Sose próbáljuk meg a gyógyulással eltöltött időt bepótolni azzal, hogy a visszatérés után növeljük az edzéseink intenzitását esetleg időtartamát. Ne akarjuk ott folytatni, ahol abbahagytuk, inkább fokozatosan térjünk vissza, rövidebb időtartamú, kevésbé megterhelő edzéssekkel. A kezdeti időben az is hasznos lehet ha pihenőnapot tartunk minden edzés után, ezáltal elkerülhetjük a visszaesést és hatékonyabban támogathatjuk testünket a regenerációban.

  • Fejezzük be a gyógyszeres kezelést

Amennyiben gyógyszer szedése vált szükségessé, csak az utolsó adag beszedése után kezdjük újra a testedzést. Szükség szerint konzultáljunk az orvosunkkal.

  • Kerüljük a szabadtéri edzést

A hidegben végzett edzés nagyobb kihívás elé állítja az immunrendszerünket. Betegség után inkább edzőterembe menjünk és csak ha már visszaerősödtünk menjünk újra a szabadba.

  • Támogassuk az immunrendszerünket

Megfelelő vitaminkészítményekkel, változatos, tápláló ételekkel támogathatjuk szervezetünk védekezőképességét.

  • Figyeljünk testünk jelzéseire

Ha még nem érezzük magunkat 100%-osan, esetleg újra a betegség tüneteit tapasztalnánk magunkon, vegyünk vissza a tempóból és iktassunk be 1-2 pihenőnapot addig amíg újra jól nem leszünk.

  • Használjuk a „nyak trükköt”

Amennyiben a betegségre utaló tüneteink a nyakunk felett jelentkeznek pl. orrfolyás, tüsszögés egy könnyű intenzitású, átmozgató edzés még belefér. Azonban, ha a tünetek a nyakunk alatt jelentkeznek (mellkasi, gyomor tájéki fájdalom, láz) semmi esetre se edzünk, mert azzal csak rosszabbodhat az állapotunk.