Tagadhatatlan, hogy sokan vannak, akik kockás hasat szeretnének. Különben miért küzdenének a fitnesztermek látogatói a soha véget nem érő felülésekkel, hasprésekkel és tennének meg mindent azért, hogy minél előbb elérjék a láthatóan izmos, definiált hasfalat. Ugyanakkor az erős hasizmok többet adhatnak nekünk, mint puszta esztétika. Hasizmaink az ún. törzsizmok részét képezik, a törzsizmok pedig testünk erőközpontját jelentik. Az esztétikán kívül így számtalan más oka is van annak, miért jó az nekünk, ha erős törzsizmaink vannak. De előbb nézzük mik is azok a törzsizmok.

A törzsizmaink sokkal több részből állnak, mint a kívülről látható kockás hasfal („six-pack abs”). A törzsizmok mint egy fűző ölelik körül testünk közepét, a belső szerveinket és a látható elülső, oldalsó hasizmokon kívül ide tartoznak még az alsó hátizmok, a rekeszizom alsó része, a medencefenék izmai és a csípőizmok. A törzsizmok adják testünk stabilitását és az erőt, és annak minden mozgásában részt vesznek. Törzsizmok nélkül testünk az edzés során rá nehezedő terhelés hatására szó szerint ketté törne.

Ezek után nézzük milyen további előnnyel jár, ha erős törzsizmokkal rendelkezünk.

Erős, egészséges derék

Folyamatos hát- és derékfájással küzdünk, vagy az a célunk, hogy jobbá váljunk bizonyos gyakorlatokban, mint az evezés, húzódzkodás? Akkor nem árt ha nagyobb figyelmet szentelünk a törzsizmokat erősítő gyakorlatoknak edzéseink során.  Ne feledjük a törzsizmok mint egy fűző ölelik körül elölről hátulról testünk középpontját. Hát- és derékfájás hátterében pedig sok esetben gyenge törzsizmok állnak, ami miatt más izmok kénytelenek átvenni azok szerepét, hogy a gerincet tehermentesítsék, amely idővel fájdalmat okozhat, ironikusan pont a derék és alsó háti szakasz területén.

Testtartás

A hát és derékfájás másik okozója lehet a hanyag testtartás. Ülő életmódunk miatt a helyes testtartás fenntartása igazi kihívás. Ugyanakkor a törzsizmok megerősítésével testtartásunk is rohamosan javulni fog, ami által a kisebb fájdalmak szinte azonnal elmúlnak, mozgásunk könnyedebb, ruganyosabb lesz, sőt bónuszként magasabbnak, magabiztosabbnak is érezzük majd magunkat ?.

Egyensúly

A jó egyensúly fenntartásához stabilitás szükséges. A stabilitást pedig törzsizmaink adják. Vegyük csak példaként a táncosokat, tornászokat, jógázokat, hogyan képesek megtartani a legnehezebb pózokat akár egy lábon vagy kézen. Erre nem csak azért képesek mert erős láb, hát és karizmokkal rendelkeznek, hanem kimondottan erős törzsizmokkal is. De a mindennapi ember számára is nagy szükség van az egyensúly megtartásának képességére, hogy elkerüljük a balesetekből adódó sérülést. Elég, ha csak az idősödő korosztályra gondolunk, akik a legtöbb töréssel járó sérülést szenvedik el egyensúlyuk elvesztése miatt.

Inkontinencia

A vizeletvisszatartási problémák hátterében is állhat a medencefenék- és törzsizmok gyengesége. Vizeletvisszatartási problémával nem csak edzés közben szembesülhetünk, de a mindennapi életünket is megkeserítheti. Ezért elengedhetetlen, hogy törzsizmainkat – Kegel gyakorlatokon kívül – más módon is megerősítsük.