Valószínűleg mindannyian hallottuk már, hogy a sikeres fogyáshoz kalória deficitre (hiányra) van szükségünk. De mit is jelent kalória deficitben lenni?

A kalória az energia mértékegysége. Amikor valaki kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete felhasznál, akkor kalória deficit alakul ki.

Fogyáshoz (zsírvesztéshez) vagy kevesebbet kell ennünk vagy többet kell mozognunk ahhoz, hogy kalória hiányt idézzünk elő a szervezetünkben. Egyszerűnek hangzik, ugye? Ugyanakkor sokkal többről van itt szó, hiszen különbözőek vagyunk így energiaigényünket egyénre szabottan szükséges meghatározni.

Amikor energiafelhasználásról beszélünk akkor az alábbiakat kell figyelembe vennünk:

  • testünk alapenergia szükséglete – lényegében az az energia mennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk (kb. a felhasznált energia 60%).
  • elfogyasztott ételek termikus tulajdonsága – azaz a tápanyagok megemésztésére fordított energia (kb. a felhasznált energia 10%).
  • napi aktivitás – a napi tevékenységeink (kivéve az alávás, edzés és emésztés folyamatai) során elhasznált energia (kb. 20%).
  • sporttevékenység – rendszeresen végzett sporttevékenység során elhasznált energia (kb. 10%).

A jó hír az, hogy nem kell a kalóriákat számolgatnunk, ha az alábbi néhány egyszerű szabályt betartjuk.

  1. A nap során együnk sok-sok nem keményítőtartalmú zöldséget. Ökölszabályként elmondható, hogy minden étkezés során a tányérunk felét ilyen zöldségekkel célszerű megtölteni.
  2. Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, de nem gyümölcslevet, édesített üdítőitalokat, kávét, levest, hanem vizet.
  3. Aludjunk eleget (napi 6-8 óra), hogy hormonháztartásunk egyensúlyát fenntarthassuk.
  4. Maradjunk aktívak a nap folyamán (napi 8-10 ezer lépés). Ha tehetjük gyalog menjünk vásárolni, munka közben is próbáljunk meg legalább óránként 10 percre felállni, lift helyett válasszuk a lépcsőt, autóval parkoljunk messzebb, vagy egy megállóval korábban szálljunk le a buszról.
  5. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű fehérjét (1,6-2,3 g/testtömeg), mert általa jobban eltelítődünk és jobban bírjuk a két étkezés közötti időszakot.
  6. Stressz-menedzsment. Talán ez a legnehezebb de a sikeres fogyás érdekében mindenképpen foglalkoznunk kell vele és megtalálni a számunkra leghatékonyabb stresszoldó módszert, pl. meditáció, jóga, „én idő” beiktatása.

Ne feledjük, hogy kis lépésekkel kezdjünk hozzá a változáshoz. A fentiek közül egyszerre legfeljebb 1-2 javaslatot próbáljunk meg alkalmazni és csak ha azokat már sikeresen magunkévá tettük haladjunk tovább.

A tartós és kiegyensúlyozott fogyás időigényes és utunk során szükségünk lesz kitartásunkra, türelmünkre és arra, hogy bízzunk életmódváltásunk sikerességében. Igyekezzünk hosszútávon fenntartható szokásokat megvalósítani a megszorításokon alapuló és rövidtávon sikert ígérő „csodadiéták” helyett.