Menetrend szerint idén is megérkezett az influenza, aminek sajnos egyre többen esnek áldozatául valószínűleg a mi környezetünkben is. Hogyan tudjuk mégis elkerülni és megelőzni a fertőzést?

Íme néhány megfontolandó jótanács.

  1. Ebben az időszakban praktikus, ha a van a táskánkban kéz fertőtlenítő gél vagy törlőkendő, főleg, ha tömegközlekedéssel utazunk a munkahelyünkre vagy zsúfolt, sokak által látogatott bevásárlóközpontban, plázában van dolgunk. Ha olyasvalakivel találkozunk, aki szemmel láthatóan beteg, nem udvariatlanság elutasítani a kézfogást, ilyen esetben egy „üdvözlöm”, „jó napot” köszöntés bőven elegendő.
  2. Lehetőség szerint ne érjünk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz csak ha már alaposan kezet mostunk.
  3. Irodában, iskolában, rendezvényeken ne osztozzunk mással a saját ebédünkön és ne fogadjunk el mástól sem élelmiszert. Bizonyos esetekben jópofa dolognak tűnhet egy közös falatozás, de nem az influenzajárvány kellős közepén. Ha mégis osztoznunk kell mondjuk egy szendvicsen mással, akkor törjünk belőle és tegyük külön tányérra, szalvétára a falatot.
  4. Tartsuk tisztán otthonunkat, környezetünket. Időről-időre fertőtlenítsünk, szellőztessünk gyakran. Munkából hazaérve javasolt az utcai ruhát is azonnal levetni, szennyesbe tenni és venni egy gyors zuhanyt, hogy bőrünket minél előbb megszabadíthassuk a kórokozóktól.

A fentieken túl nagyon fontos, hogy belülről is megtámogassuk a saját védekező rendszerünket. Az étellel, amit magunkhoz veszünk táplálhatjuk, de romokba is dönthetjük saját szervezetünket. Érdemes az alábbi fűszerek, gyógynövények fogyasztását előnyben részesíteni ebben az időszakban:

  • Fokhagyma: allicin tartalmának köszönhetően remekül használható a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben.
  • Fűszerek: erős paprika, a gyömbér, az oregánó, a kapor, a rozmaring – és még sok más fűszernövény – hozzájárulhatnak a védekezés megerősítéséhez. Az ételek ízesítése mellett rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyek szintén nagyszerűek az immunrendszer számára.
  • Gomba: A gombák nagy szerepet játszanak az immunitás fokozásában, a bennük található különféle vegyületeknek köszönhetően, amelyek erősítik az immunrendszert.
  • Keresztesvirágúak: A keresztesvirágú zöldségek (azaz a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta stb.) szintén gazdagok az immunrendszert támogató alapvető tápanyagokban. Ezen növények fogyasztása olyan kémiai reakciót hoz létre a testünkben, amely fokozza az immunrendszert.
  • Citrusfélék: citrusfélék vagy C-vitamin ugyan nem képes gyógyítani a megfázást de fokozottan támogatja az immunrendszert (különösen a stresszhelyzet esetén).