Diéta során testünk vizet tart vissza a menstruációs ciklustól függetlenül is. Ezért van úgy, hogy bár diétázunk a visszatartott többlet víz miatt nem jönnek úgy az eredmények, sőt ha túlzásba visszük az edzést, a vízvisszatartás csak fokozódik.

A nők testsúlya folyamatosan változik a menstruációs ciklus során. Ugyanakkor az emberi test egy dinamikus rendszer, ami nem csupán izom és zsírsejtekből épül fel. Így a testünkben lévő víz mennyiségét több tényező is befolyásolja.

Tartjuk a diétát és az is lehet, hogy csökkent a testsúlyunk, de a mérleg mutatója mégis felfelé emelkedik. Ennek oka könnyedén lehet az is hogy az elmúlt időszak nagyon stresszes volt, emiatt rossz minőségű az alvásunk, esetleg több sót fogyasztottunk, vagy csak nagyon keményen toltuk az edzéseket. A mérleg felfelé való elmozdulása ebben az esetben 99%-ban a testünk által visszatartott többlet víznek köszönhető.

Azon nőknél, akik szervezete több vizet tart vissza általában magasabb az ún. aldoszteron hormon szintje. Ez a hormon befolyásolja a szervezet nátrium szintjét, és az emelkedett nátrium szint több vizet is jelent.

A női ciklus során a testünk által visszatartott víz mennyisége hétről hétre változik. Ehhez még adjuk hozzá a fent leírtakat (diéta, stressz, sport következtében visszatartott víz mennyisége), igy akár testsúlyunk 3-4 kg eltérést is mutathat a menstruációs ciklus kezdete és vége között

A női ciklus során a súlyunk az alábbi körforgás szerint változik:

1. hét: a menstruáció után a testsúly tipikusan csökken,

2. hét: a testsúly az ovuláció miatt emelkedik,

3. hét: a testsúly ismét csökken,

4. hét: premenstruációs időszak, a testsúlyunk akár 3-4 kg-val is emelkedhet.

A fentiek miatt érthető ha a mérlegen látott szám folyamatosan változik és azzal az őrületbe kerget minket. Ezért diéta során kerüljük a napi mérlegre állást helyette inkább mindig ugyanazon időszakban mért testsúly adatokat hasonlítsuk össze.

Ha megértjük és elfogadjuk testünk működésének szabályait testsúlyingadozásunk nem fog minket kiborítani és figyelmünket a hosszútávú célra tudjuk összpontosítani.