Edzés során figyelmünk nagy része önmagára az edzésre fókuszál, némelyek talán még a bemelegítést is fontosnak tartják, de a legtöbben azonban, elhanyagolják az edzés utáni levezetés, nyújtás fontosságát. A többség úgy gondolja, hogy pár perces laza, könnyed tempóban végzett séta megfelelő levezetés lehet. Ez azonban nem így van, oly annyira nem, hogy a levezetés, nyújtás hiánya az edzés során elvégzett munkánkat is szabotálhatja. Lássuk akkor miért is olyan fontos az edzés utáni megfelelő levezetés.

A stressz jó oldala

Általában elmondható, hogy a stressz nem jó dolog. Senki sem szereti, és mindannyian azon igyekszünk, hogy így vagy úgy, de csökkentsük a ránk nehezedő stresszt. De gondoljuk csak végig. Valóban mindig olyan rossz a stressz? A stressznek igenis van szerepe az egészségünk vonatkozásában. Stressz nélkül testünk ugyanis nem tudna rugalmasan alkalmazkodni, megfelelő válaszreakciót adni magára a minket ért stresszre. Elég, ha csak egy egyszerű sérülésre gondolunk, mondjuk mikor valaki beüti a könyökét például. Az ütés helye egy ideig zsibbadtnak tűnik. Aztán elkezd feldagadni és pirossá válik. Ez a jelenség bizonyos értelemben a stressz egy formája. A stresszhatás eredményeként keletkező gyulladással jelzi a testünk, hogy a sérült testrész javításra szorul. Így a szervezet stresszre adott külső és belső reakciójának köszönhetően a sérült könyök végül elkezd gyógyulni.

Megfelelő idegrendszeri válasz

Az edzés is egyfajta stressz, hiszen hatására az izomszövetben apró szakadások, sérülések keletkeznek, és testünk ezen sérülésekre adott válaszreakciója által építi izmainkat és fejleszti szív- és érrendszerünket. Ez a stressz a szimpatikus idegrendszerünkre hat, amelyet „küzdj vagy menekülj” rendszernek is szoktak nevezni. A szimpatikus idegrendszer tette lehetővé őseink számára is, hogy vadásszanak és harcoljanak a vadonban. Lényegében ez volt a túlélésük kulcsa. Enélkül tétlen, inaktív lények lettek volna, akik arra várnak, hogy a ragadozó ölje meg őket. A mai modern környezetben a szimpatikus idegrendszerünk továbbra is előnyünkre szolgál, hiszen segítségével és egészséges mennyiségű testmozgással egészséges és fitt testet tudunk építeni. Ez az a pont, ahol azonban a dolgok rosszra fordulhatnak. Testünk által adott reakciókat ugyanis kétféle szabályzó irányítja. Az egyik a szimpatikus idegrendszer – amiről a fentiekben szó volt – a másik a paraszimpatikus idegrendszer, amit a „pihenés és emésztés” rendszerének is szoktak nevezni. Könnyen kitalálható, hogy a kettő közül melyik felelős a szervezetünk felépüléséért, regenerálódásáért. A paraszimpatikus idegrendszerünk által adott válaszreakciók elengedhetetlenek az izomnövekedéshez, regenerálódáshoz és a stressz által okozott egyéb sérülésekre adott megfelelő válaszreakciók kiváltásához. A „pihenés és emésztés” rendszerének bekapcsolásával képessé válunk az edzéseken elszenvedett sérülésekből felépülni, izmot építeni, jól aludni, hormonháztartásunkat egyensúlyban tartani és ahogy azt a neve is mutatja ételünket megemészteni.

De ahhoz, hogy élvezhessük ennek az állapotnak az előnyeit, meg kell tanulnunk, hogyan aktiváljuk a megfelelő kapcsolót. Egyidőben, egyszerre csak az egyik idegrendszer aktiválható, tehát valaki vagy keményen edz, vagy pedig pihen. Azt már tudjuk, hogy a szimpatikus idegrendszerünket az edzéssel aktiválni tudjuk, nem kell sok logika hozzá, hogy kitaláljuk a paraszimpatikus idegrendszeri válaszreakciókat a levezetés során tudjuk aktiválni.

Levezetés

A levezetés során másképp mozgunk, mint akár a bemelegítés vagy az edzés során. Ilyenkor is mozgunk ugyan, de mozgásunk sokkal lassabb, könnyedebb, pihentetőbb kell, hogy legyen. Nem arról van szó, hogy pár perc helyben sétálás, vagy ki- és belégzés elegendő. Levezetés során érdemes a jógából ismert könnyebb nyújtó gyakorlatokat végeznünk, kihasználva azt a tényt, hogy izmaink még melegek és a legalkalmasabb állapotban vannak a nyújtó gyakorlatok elvégzéséhez, mely gyakorlatok szintén támogatják izmaink helyreállítását és növelik azok jövőbeni teljesítményét. Ideális esetben a levezetésre szánt idő minimum 5 maximum 15 perc kell, hogy legyen, ennyi idő alatt a paraszimpatikus idegrendszeri válaszreakciók bekapcsolnak és testünk készen áll arra, hogy az edzés során elszenvedett „károkat” a leghatékonyabban helyreállítsa, megfelelő táplálkozással pedig a leghatékonyabban támogassa diétás céljainkat.