Vajon tényleg a genetika tehet mindenről?

 

Az emberek sokszor génjeiket hibáztatják elhízásuk, rossz közérzetük miatt. A jó hír az, hogy tévednek! Igaz ugyan hogy génjeink sok tekintetben meghatároznak minket, de nem a génjeink azok, amik kizárólagosan befolyásolják fiziológiai és pszichológiai tulajdonságainkat. Való igaz, hogy a szemünk színét, magasságunkat nem tudjuk megváltoztatni de számos eszköz van a kezünkben arra, hogy javítsunk közérzetünkön, elkerüljük a megbetegedéseket, még akár azokat is amelyek felmenőink körében előfordultak.

Több kutatás is alátámasztja, hogy szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünk milyen nagymértékben befolyásolja genetikai fejlődésünket. A kutatók azonos génállománnyal rendelkező ikerpárokat vizsgáltak, akik egymástól távol élve eltérő környezeti hatásoknak voltak kitéve. Idő elteltével ezek az ikerpárok nem csak fizikai külsejükben változtak meg, hanem génjeik szintjén is. A tudósok megfigyelték, hogy olyan környezeti tényezők, mint az életmód, táplálkozás vagy stressz milyen jelentős változásokat idéztek elő ezeknél a testvérpároknál. Az említett külső tényezők többsége pedig olyan döntésekben gyökeredzik, amelyeket a vizsgálatban résztvevő egyének saját maguk hoztak.

Az emberek sokszor abba a tévhitbe esnek, hogy „rossz” genetikájuk miatt testük megváltoztathatatlan. Szerencsére a tudomány ennek ellenkezőjét támasztja alá. Bár mindent nem tudunk megváltoztatni magunkon, de nagyon sok mindenre viszont van ráhatásunk. Azt, amit megeszünk, azt hogy mennyit edzünk és azt, hogy hogyan kezeljük a stresszt befolyásolhatjuk. Természetesen ez kemény munka és nap mint nap következetes erőfeszítést igényel, de a hegyre is csak úgy mászhatunk fel (legyen az bármilyen magas), hogy egyik lábunkat tesszük a másik után.