5 hatásos módszer derék- és hátfájás ellen

Ma már sajnos civilizációs népbetegség a derék és hátfájás. A legtöbben már megtapasztaltuk, hogy milyen is az a makacs, soha el nem múló fájdalom a derekunk környékén, vagy az a semmiből jött hirtelen nyilalás miközben az autó csomagtartóját pakoljuk, vagy éppen sportolunk. Az emberek többsége hosszú-hosszú órákat tölt egy helyben, görnyedten számítógép előtt ülve, vagy ugyan talpon van egész nap, de mindezt rossz, hanyag testtartásban teszi. Következzen hát néhány egyszerű módszer arra, hogy hogyan tudjuk megakadályozni esetleg csökkenteni a már kialakult derékfájdalmat.

Nyújtás – nem lehet elégszer hangsúlyozni a nyújtás fontosságát, mert bizony sokszor a makacs derékfájás mögött merev és megrövidült comb- és csípőhajlítók állnak. Ezek a nagy izomcsoportok mind-mind a törzsünk alsó részéhez kapcsolódnak, és amikor a hosszú, órákon át tartó ülés vagy rossz testtartás miatt megrövidülnek, folyamatosan húzzák az alsó csigolyákat, ezáltal kellemetlen feszülő, fájdalmas érzést, esetleg görcsöt okoznak a derék környékén.

Törzsizmok erősítésének fontossága – ha úgy gondolunk a has és törzs izmainkra, mint egy széles derékpántra (olyanra, mint amit a súlyemelők használnak), melynek az a célja, hogy a test középső szakaszát biztonságosan támassza és megtartsa akkor már már nem kérdés, hogy miért olyan fontos a törzsizmok megerősítése, edzése. Mert minél erősebbek ezek az izmok, annál stabilabbá, erősebbé válik a törzs. A támaszgyakorlatok, has- és farizom gyakorlatok kiválóan erősítik a törzs izmait, ezért érdemes ezeket a gyarkolatokat minden edzsében alkalmazni.

A gerinc feszítő izmainak megerősítése – a hasizmok megerősítése mellett fontos a gerinc feszítő izmainak: gerincfeszítő izom, négyszögletű ágyékizom valamint a széles ágyik pólya – ami ugyan nem izom, de nem hagyható figyelmen kívül – megerősítése is, hiszen a gerincnek ezen szakasza az egész test központját alkotja, így stabilitása nagyon fontos. Olyan gyakorlatok, mint pl. a merev lábas felhúzás, a homorítás, a váll-híd gyakorlatok mind-mind erősítik a gerincfeszítő izmokat, erős biztos tartást adva ezáltal a gerinc lumbális (ágyéki) szakaszának.

Hengerezés – az első pontban említett merev combhajlítók és farizmok kiváló ellenszere lehet egy SMR vagy habszivacs henger. A kritikusabb részek fellazítására akár kisebb masszázs labdák, vagy egy egyszerű teniszlabda is használható. Számtalan tanulmány bizonyította már mára, hogy az izmok rendszeres hengerezése, maszírozása ily módon növeli az adott terület mobilitását és csökkenti az izom merevségét, kellemetlen feszülését.

Orvos – természetesen akkut hátfájás, vagy hirtelen fellépő szúró fájdalom, esetleg lábzsibbadás esetén azonnnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek prockorongsérv vagy egyéb súlyosabb sérülés tünetei is lehetnek.